Kawa Miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub jako kawa do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
- Promocje
-
- 3fe (9)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (33)
- Alpro (5)
- Althaus (35)
- AOOMI (97)
- April (14)
- Arcaffe (21)
- Asobu (45)
- Audun Coffee (25)
- Bagdrip (11)
- Baratza (44)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (95)
- Bergstrands Kafferosteri (6)
- Bialetti (234)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (10)
- Bracia Ziółkowscy (25)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (61)
- Bunn (34)
- BWT (22)
- By.herbs (12)
- Caffenation (18)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (22)
- Cerapotta (1)
- Chemex (29)
- Cilia (7)
- Clever (20)
- Clipper (13)
- Coffeedesk (35)
- COFFEE PLANT (47)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (82)
- Contigo (28)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (12)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (12)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (26)
- Eureka (89)
- Father's Coffee (11)
- Fellow (198)
- Fentimans (17)
- Figa Coffee (11)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (20)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Giovannacci Caffe (8)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (3)
- Hard Beans (68)
- Hario (280)
- HAYB (92)
- Heresy (27)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (46)
- illy (15)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (20)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (28)
- Jura (51)
- Kafar (21)
- Kalve (10)
- KawePale (12)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (93)
- Knock (1)
- Kofi Brand (5)
- Kruve (43)
- KYOTO Coffee Roasters (22)
- La Cabra (11)
- LaCava (92)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (7)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (33)
- Le Piantagioni del Caffe (43)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (350)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (23)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (10)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (101)
- MiiR (72)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (73)
- Monbana (47)
- Morning (3)
- Motta (114)
- Mount Caramel (41)
- Mount Everest Tea (25)
- Napar (8)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (18)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (2)
- Outin (6)
- Paper & Tea (84)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (41)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (49)
- Rocket Bean (21)
- Saeco (2)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (8)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (45)
- So Natural (1)
- Spojka (7)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (42)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (92)
- Teasome (27)
- Teministeriet (103)
- The Barn (10)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (51)
- Tim Wendelboe (5)
- Toddy (22)
- Trigger (14)
- Urnex (28)
- Varia (1)
- Vintage Teas (60)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (35)
- Willie's Cacao (44)
- Wunda (1)
- YOCO (11)
- YOGI TEA (36)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Nowość
Promocja
PRZELEW MIESIĄCA: Trigger - Brazylia Marcos Antonio da Silva Natural 250g
Producent: Trigger
Data palenia: 17.04.2024
Oto nowy Przelew Miesiąca. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, śliwki, suszonych owoców i karmelu.
Kraj: Brazylia
Region: Cerrado
Farma: Santo Inacio e Buriti
Producent: Marcos Antonio da Silva
Odmiana: Catuai 62
Położenie upraw: 1080 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Ocena w cuppingu: 86 / 100 punktów
O FARMIE
Fazenda Santo Inacio e Buriti ma swój początek w 2017 roku. Lokalizacja farmy została wybrana ze względu na wysokość 1080 m n.p.m., która umożliwia hodowlę gęstej kawy, wysokiej jakości. Od razu po przejęciu farmy producent zainwestował w najnowsze maszyny wydajną sieć nawadniającą kawowce. Modernizacja przełożyła się na gwałtowny wzrost jakości już przy pierwszych zbiorach! W kolejnych latach gospodarstwo postawiło na proces certyfikacji, poprawiając kontrolę procesu, zarządzania i przetwarzania kawy w poszanowaniu dla środowiska, stawając na podium w lokalnych konkurach wyróżniających najlepiej przeprowadzoną fermentację. Marcos zaangażowany jest również w podnoszeniu kwalifikacji swoich pracowników oraz dofinansowuje edukacje ich dzieci.
OPINIA ROASTERA
Słyszysz: "Brazylia" - myślisz: "orzeczy, czekolada, to wszystko". Nie w tym przypadku. Nie samym Santosem żyje brazylia, a my chcemy to pokazać w majowym filtrze miesiąca. Przygotowaliśmy super złożony i soczysty mikrolot, który Was zaskoczy!
PRZEPIS
Średnie mielenie, 6 g kawy na 100 g wody, french press, wrzątek. Kawę we french pressie (albo szklance) zalewamy wodą we wcześniej podanych proporcjach. Po 4 minutach mieszamy i zgarniamy kawowy korzuszek z powierzchni naparu. W przypadku frencha - czekamy 2 minuty i przeciskamy tłok. Przelewamy do szklanki i pijemy! Enjoy!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 56,00 zł
Nowość
Promocja
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Kostaryka El Higueron Natural 252g
Producent: Heresy
Data palenia: 14.04.2024
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Farma: El Higueron
Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
O PRODUCENCIE
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
OPINIA ROASTERA
No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem!
PRZEPIS
Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
Promocja
ESPRESSO MIESIĄCA: Heresy - Kostaryka El Higueron Natural 1001g
Producent: Heresy
Data palenia: 14.04.2024
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, wina i przypraw.
Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka
Region: Chirripó
Farma: El Higueron
Producent: Cafe Rivense / Ureña Rojas Family
Odmiana: caturra, catuai
Obróbka: natural
Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.
O PRODUCENCIE
Rodzinny biznes państwa Ureña, w którym wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku. Jeździmy tam już od czterech lat i jest to piękna sprawa. El Higueron to nazwa niezwykle oryginalnego drzewa, które wzrasta na innym, szybko oplatając je dziesiątkami swych rozgałęzień. Trochę straszne, trochę piękne. To nieopodal kilku Higueronów znajduje się część farmy, z której pochodzi ten lot.
Najpierw wiśnie przechodzą proces wstępnej fermentacji, a potem suszą się na długich afrykańskich stołach pod czymś, co wygląda jak foliak dziadków na RODosie, no wiesz, tam gdzie rosną pomidorki, ogóreczki. Tylko jest to tak z siedem razy dłuższe.
OPINIA ROASTERA
No słuchajcie, mamy tu do czynienia z typowym espresso z wyższej półki. El Higueron to typowy fensi-mikrolot, niecałe 50 worków zbioru rocznie i tyle! Kawy od Ricardo znamy od podszewki, pracujemy z rodzinką Ureña już kilka lat, jeździmy tam do nich rok w rok, więc wybór był nieprzypadkowy. To, z czego słyną najlepsze kawy z Kostaryki, to potężna słodycz, kompleksowość i intensywność. W tym idealnie przfermentowanym naturalu znajdziecie przede wszystkim przeplatające się nuty winne i karmelowe, z dojrzałą kwasowością, przywodzącą skojarzenia z owocami tropikalnymi. Do tego pieknego równania bez niewiadomych dodajmy trwający eony posmak, coś jakby zjeść tego cukierka z logo z dwoma dzbanami, a w tle kościółek. A w ogóle, to uważamy, że naturale są wręcz stworzone do espresso, a El Higueron jest tego książkowym przykładem!
PRZEPIS
Polecamy wyjść od klasycznej propocji 1:2, to znaczy dwa razy więcej płynu, niż kawy w sitku. Wagowo! Jeśli lubisz bardziej intensywne, skoncentrowane smaki - zmniejsz proporcje. Jeśli wolisz poświęcić gęstość i kompaktowość na rzecz bardziej rozciągniętej słodyczy i niższej kwasowości - zaparz dłuższe espresso. Nie podajemy czasu parzenia, bo w zależności od sprzętu (młynek, sitka, doza, sam ekspres, woda) Twój god shot może się parzyć 22, a i 33 sekundy i wszystko pomiędzy! Jeśli mimo podstawowej proporcji, espresso smakuje dość płasko i wodniście, to znak, by mielić drobniej, a tym samym wydłużyć czas ekstrakcji. I na odwrót - zbyt wysoka gorycz i suche odczucie w ustach? Być może trzeba trochę rozkręcić młynek :-) Zdróweczko!
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.